DIASTASE

#diastasisrecti

WAT IS EEN DIASTASE 

WAT IS EEN DIASTASE ? Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal spreken we van een (rectus) diastase. Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten. Met hulp van de juiste professionals kun je zelf veel doen om eventuele klachten te voorkomen en/of te verminderen.
Definitie
HEB IK EEN DIASTASE ? Diastase zelftest: - Ga op je rug liggen - Trek je knieën op en - Til je hoofd en schouders op - Kijk naar je buik of er een tuut zichtbaar is. - Je kunt ook voelen naar de ruimte en diepte. Voelt de tussenruimte slap en diep, of zie een ‘tuut’ verschijnen, dan is er sprake van een diastase.
Test
HOE ONTSTAAT EEN DIASTASE? Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk). Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide. Tijdens de zwangerschap neemt én de druk toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit extra aandacht. Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bv. zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD) kunnen leiden tot diastase. Tot slot bestaan er uiteraard ook gewoon verschillen tussen mensen in anatomie en wordt de één eenvoudigweg met meer ruimte tussen de buikspieren geboren dan de ander.
Hoe?
Diastases komen ook zonder zwangerschap voor. En ook bij mannen. Soms geeft het klachten, maar dit is niet altijd het geval.
FACT
Een stevige #abbcrack (hype of niet) kan ook functioneel zijn.
FACT
Dat een diastase niet meer dan 2 vingers breed mag zijn, is achterhaald. Dat je ‘alleen schuine en geen rechte buikspieroefeningen' zou mogen doen bij een diastase van meer dan 2 vingers breed ook.
FACT
De breedte van de diastase is niet het belangrijkste. De diepte en de spanning van de diastase, de linea alba, zijn belangrijker.
FACT
Herstel van de totale functie van de core (het spiercorset); daar gaat het om. Maar hoe en waar ligt de focus? Dat is vaak maatwerk. Blijf kijken en voelen naar wat je buik doet en zorg voor een juiste inzet van je ademhaling.
FACT